To przepis na obiad dla całej rodziny, z którą poradzi sobie każdy najmłodszy, ponieważ rybka i warzywa wychodzą miękkie i soczyste, a przy okazji pełne smaku! Czas rozszerzania diety nie musi być nudny, zainteresujcie swojego malucha kolorowym daniem i sami zjedzcie pyszny i odżywczy posiłek!
Przepis pochodzi z naszego eBooka „Wiosna i Lato z niemowlakiem”, w którym zawarliśmy pomysły na dania dla całej rodziny z niemowlakiem na czele opierając się o przepyszne sezonowe warzywa i owoce.
Co potrzebujemy?
- dorsz filet 400 g
- szparagi zielone 200 g
- ziemniaki 500-600 g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- czosnek 2 ząbki
- koperek ½ pęczka
- oliwa z oliwek 30 g
- pieprz świeżo mielony do smaku / zioła
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Dorsza dokładnie myjemy i kroimy na porcje po około 100 g każda.
- Szparagi myjemy i obieramy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małe ćwiartk lub mniejsze kawałeczki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy porcje dorsza, szparagi, ćwiartki ziemniaków, pomidorki koktajlowe, całe ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem i/lub ziołami, posiekanym koperkiem i polewamy oliwą z oliwek.
- Całość przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut.
- Swoją porcje możesz delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
Nasze żaroodporne naczynie nie ma przykrywki, więc sposób na zamknięcie go szczelnie polega na zabezpieczeniu naczynia 2 warstwami: 1 warstwa papier do pieczenia + 2 warstwa folia aluminiowa i zawijamy boki.
Daj znać czy spróbujecie tego przepisu, a jeśli już jest to za Wami czekamy na opinie w komentarzach!
Więcej przepisów dla malucha z wykorzystaniem sparagów znajdziecie w naszym eBooku „Wiosna-Lato z niemowlakiem”